Portfolio

Uitbouw Nijmegen

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer mensen thuiswerken. Echter, niet alle huizen zijn hiervoor geschikt en er ontbreekt vaak voldoende ruimte om werken en wonen te combineren. Daarbij heeft niet iedereen de luxe van een grote tuin waarin een tuinhuisje kan worden omgebouwd tot werkruimte.  studionvb is gevraagd om een ontwerp te maken voor een herindeling van een jaren ’30 woning in Nijmegen. Het huishouden bestaat uit twee volwassenen en twee kinderen die elk hun eisen en wensen hebben. Daarbij is het belangrijk dat er op de begane grond verschillende plekken ontstaan om te verblijven. Daarbij is het niet persé belangrijk om elkaar te zien maar elkaars aanwezigheid wel te voelen.  


 

Thuiswerkruimte in een jaren ‘30 woning 
 

Uitbreiding begane grond 

 

Het ontwerp gaat uit van drie hoofdfuncties op de begane grond, namelijk wonen, werken en eten. Om al deze functies voldoende ruimte te geven wordt er op de begane grond ongeveer drie meter uitgebreid. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de keuken en het eetgedeelte. De woonkamer en de werkplek worden gescheiden van de keuken door een modern kamerscherm waar het daglicht wel doorheen kan maar het verdere zicht beperkt.  De nieuwe pui is ook de nieuwe achtergevel. Daarbij is er gekozen om het hele kozijn als achtergevel uit te voeren waardoor een duidelijk relatie ontstaat met het oude huis en de uitbouw. Door de grote openslaande deuren is er een directe relatie met de tuin.