top of page

Portfolio

Techniekruimte NS Alkmaar

Een gebouw als onderdeel van een compleet proces

Elke gebouw op een spooremplacement draagt bij aan het kunnen rijden van de treinen.  Je zou een gebouw in dat geval kunnen zien als een processor op een printplaat. Elke onderdeel draagt bij draaien van het totale apparaat. Deze metafoor hebben we ook gebruik voor het techniekgebouw voor NS in Alkmaar. 

Het gebouw is vormgegeven als een microprocessor op een printplaat. De bovenkant van het gebouw dicht en donker van kleur.  Dit heeft te maken met het feit dat er veel op hoogte wordt gewerkt en waarbij regen of wind niet het werkproces mag verstoren. 

De plint van het gebouw is licht van kleur en open van structuur (strekmetaal), het gebouw op dit niveau goed kan ventileren en optisch los komt van de grond.  

Sober en doelmatig

Het nieuwe techniekgebouw vervangt een bestaande werkputoverkappig.  Daarin stonden de werknemers in weer en wind het onderhoud uit te voeren aan de treinen. Door het werkterrein volledig te overkappen kan de trein het gebouw in rijden waarnaar het onderhouden kan worden.  

Het gebouw moest ruim opgezet zijn zodat men er met divers materieel in en uit kon rijden voor het verwijderen van onderdelen van de trein. 

Daarom is het hele gebouw simpel in zijn vorm en is er extra aandacht besteed aan de detaillering. 

Credits

Opdrachtgever: NS Techniek

Ontwerp: studionvb

Spoortechniek & Projectmanagement:  Royal HaskoningDHV

bottom of page