top of page

Portfolio

Inrijbeveiliging IJhal Amsterdam Centraal

Een veilig station

Om Amsterdam Centraal ook in de toekomst veilig te houden hebben we in opdracht van NS Stations het ontwerp gemaakt voor de inrijbeveiliging van de IJhal.  Vijf jaar geleden ontwierpen we al een noodoplossing die tijdelijk zou zijn.  Doordat bezoekers van het station op deze tijdelijke elementen gingen zitten ontstond er een nieuw probleem, namelijk de versperring van de doorgang. 

De elementen zijn helaas nodig om voertuigen te weren uit de IJhal en het station. Daarnaast is het belangrijk om ook fietsers duidelijk te maken dat ze een voetgangerszone betreden en dus moeten afstappen.  Om te voorkomen dat er allerlei borden zouden moeten worden geplaatst hebben we er voor gekozen om een aantal elementen per toegang te voorzien van het voetgangerspictogram. 

Het element

Het ontwerp van het element is in overleg met NS, Bureau Spoorbouwmeester en Wiel Arets Architecten (architect van de IJhal) tot stand gekomen. Het sluit enerzijds aan bij de materialisering en vormentaal van de IJhal en anderszijds maakt het ontwerp de overgang duidelijk tussen de openbare ruimte van de stad en de voetgangerszone in de IJhal.

De vorm van de elementen komt vooruit de vorm van de plafondplaten van de IJhal. Deze plafondplaten zijn vierkant of rechthoekig met afgeronde hoeken. Deze vormentaal sluit perfect aan bij het doel van de elementen, namelijke duidelijke de overgang laten zien tussen openbaar en semi-openbaar en ook de doorgang niet belemmeren. Door de bovenkant van de elementen af te schuinen voorkomen we dat bezoekers aan het station te lang op de elementen kunnen blijven zitten.

De elementen zijn gemaakt van terrazzo beton waarbij er marmerkorrels zijn toegevoegd aan een op kleur gebracht cement. 

 

Credits

Opdrachtgever: NS Stations 

Ontwerp + Engineering: studionvb

Realisatie + montage: Tomaello

bottom of page