Portfolio

Herinrichting Brinkgarage Deventer

Van tijdelijke naar definitieve oplossing

Onder de Wilhelminabrug in Deventer heeft de Gemeente Deventer rond 2004 een parkeergarage gerealiseerd: de Brinkgarage.  De garage was bedoeld als een tijdelijke oplossing voor het parkeerprobleem in de stad. Met het uitblijven van goede alternatieve parkeerlocaties én het opheffen van parkeerplekken in de stad is er besloten om deze parkeergarage een definitieve status te geven.  

Herinrichten en revitaliseren

In opdracht van de gemeente Deventer heeft studionvb een ontwerp gemaakt voor de herinrichting en revitalisering van de garage. De focus ligt op de entrees voor de auto en de voetgangers. In een eerdere studie, uitgevoerd door studionvb, kwam naar voren dat er behoefte was aan een duidelijke markeringen en vindbaarheid van de parkeergarage. Daarnaast was de interne routing en bewegwijzering niet op orde. Hiervoor hebben we een verbeterplan gemaakt. 

De garage als entree naar de stad

Het ontwerp heeft als doel om de vindbaarheid en herkenbaarheid van de parkeergarage te verbeteren. Daarbij is er ingezet op het concept van de garage als entree naar de stad. Elementen in het ontwerp verwijzen direct naar elementen die terugkomen in het historische centrum van Deventer. Zo sluit de vloer in de garage dadelijk aan bij de straatwerk in het centrum. Ook wordt het gebruik van verweert staal herhaald in de entrees van de garage.  Door de routing in de garage aan te passen ontstaat er op het maaiveld een overzichtelijk voetgangersgebied waar men veilig naar de auto of de uitgang kan lopen. Voor auto’s is er ruimte gemaakt door de auto’s nog maar één richting door de garage te laten rijden.   

Credits

Opdrachtgever: Gemeente Deventer

Ontwerp: studionvb

Visuals: studionvb