top of page

Portfolio

Overkapping station Zwolle

Droog een kaartje kopen

Station Zwolle is afgesloten met de bekende toegangspoorten waardoor de reiziger die niet in het bezit is van een OV-chipkaart een kaartje moet kopen in de regen buiten de poorten. Dit is alles behalve klantvriendelijk. Daarom is het belangrijk om een ontvangstdomein te creëren bij de hoofdtoegang op het stationsplein. Op deze plek vindt de reiziger de nodige treininformatie, kan hij er een kaartje kopen of even wachten voordat er verder wordt gereisd. Om dit alles visueel en functioneel te clusteren is een kap ontworpen die enerzijds toegang geeft tot het station en anderzijds beschutting biedt terwijl de reiziger wacht.

 

De nieuwe overkapping moet er voor zorgen dat het station ook zichtbaar is tijdens de komende verbouwingen en dat het daarnaast niet het zicht wegneemt van het stationsgebouw. De nieuwe overkapping moet natuurlijk voorzien in de basisfuncties van een kap, namelijk het beschermen tegen regen en te veel zon.

De boom als middelpunt

Door de kap te bedekken met translucente beplating markeert het zonlicht overdag de ontvangstzone. ’s Avonds wordt dit overgenomen door de LED-verlichting die voldoende licht geeft om een sociaal veilig gevoel te creëren. Bijzonder aan deze opgave is dat de op de plek van de nieuwe kap een boom staat. Deze moest behouden blijven en is daarom ingepast in het nieuwe ontwerp. Niet alleen is er een sparing in de nieuwe kap gemaakt waardoor de stam vrij blijft, ook wordt het regenwater wat op de kap valt via een drainagesysteem naar de boom geleid zodat de boom genoeg water krijgt.

Credits

Ontwerpteam: Niek van Brussel
Opdrachtgever: NS Reizigers
Engineering: Royal HaskoningDHV
Projectstatus: Opgeleverd
Locatie: station Zwolle
 

bottom of page