• By Niek
  • / 9 april 2019

Piknik Wijk

Locatie
De beoogde locatie maakt onderdeel uit van de voormalige Atlantikwall wat als verdedigingslinie heeft gefungeert in de Tweede Wereldoorlog. Deze 4500km lange linie strekte zich uit van de kust van Noorwegen tot het noorden van Spanje.

De bunker ‘Het Bolwerk’ is bijzonder. Het vertelt een verhaal dat voor iedereen goed is om te kennen ook al is de WO II steeds weer wat langer geleden. Een plek als dit moet je daarom omarmen en de aandacht geven die het verdient en dat is op het moment naar onze mening onvoldoende. De bunker lag er desolaat bij en het aangebouwde terras werd af en toe gebruikt Hierdoor dient het slechts als een passeerplek op weg naar het strand.

PIKNIK blaast de bunker nieuw leven in. Onze bouwkundige toevoeging sluit aan bij de bunker, het duingebied en de industriële achtergrond van Tata. De activiteit van mensen en de zorg van onze medewerkers op de plek- laat mensen kennismaken met dit stuk geschiedenis. In PIKNIK wijzen wij mensen op historische waarde en geven wij uitleg aan het verhaal van de bunker.

De basis van de commandopost is grotendeels nog in tact. In de loop van de jaren zijn er toevoegingen gemaakt aan de volumes, maar de oorspronkelijke functie is nog goed te herkennen.

Op het moment is het restaurant/ café (het Bolwerk) gevestigd in het bovenste deel van de post. Daarvoor zijn in de bestaande bouw een keuken en een terras gerealiseerd. In het ondergrondse deel van de bunker is een nu het bunkermuseum gevestigd dat via de Reyndersweg is te bereiken.

Het doel is om voor de nieuwe locatie van PIKNIK vooral te richten op het bovengrondse deel van de bunker (deel 1&2). Met deze plannen willen de ondernemers de plek nieuw leven inblazen en upgraden naar een belevingsniveau dat je zou mogen verwachten op deze plek.

Ontwerpteam: Niek van Brussel
Opdrachtgever: Piknik

Projectstatus: In ontwerp
Locatie: Velsen Noord