• By Niek
  • / 30 juli 2018

Zitgelegenheid Den Haag Centraal

Station Den Haag Centraal is één van de nieuwste stations van Nederland. In 2015 werd het station geopend en geprezen voor het overzicht en de natuurlijk oriëntatie in de hal. Het is een kopstation is waar de treinen geruime tijd halteren alvorens ze weer vertrekken naar een nieuwe bestemming. De reizigers kunnen de treinen vanuit de hal zien en kunnen zo met gemak nog even gebruik maken van de aanwezige commercie in de ontvangsthal. Wat echter ontbreekt in de hal is een plek waar je het overzicht op de treinen hebt maar waar je ook kan zitten. Daardoor staan mensen soms noodgedwongen te wachten op hun afspraak, zoals de foto hiernaast illustreert.

De ruimte is wel aanwezig in de hal maar doordat er vloerverwarming is geinstalleerd is het helaas niet mogelijk om de standaard banken van ProRail toe te passen, deze vereisen namelijk een verankering in de vloer. Om zowel in de behoefte van de reiziger te voorzien als te kunnen aansluiten bij de technische situatie heeft NS ons daarom gevraagd om binnen station Den Haag Centraal zitgelegenheid te creëren.

Er is gekozen voor een bank in de vorm ruit, een fysieke reflectie van de kap van het station, zodat de bank een “Haagse identiteit” krijgt. Daarnaast is er gekozen voor een stevige en stoere basis die aansluit bij de materialen van het station maar er tevens voor zorgt dat de bank niet zomaar verplaatst kunnen worden. Het element wordt vervolgens afgewerkt met een houten zitting. Deze zitting refereert aan de reeds aanwezige banken van ProRail op het perron. Daarbij verzacht het hout het koele en zakelijke karakter van de hal.

Ontwerpteam: Niek van Brussel, Bas Talens
Klant: NS Stations
Projectstatus: Afgerond
Locatie: station Den Haag Centraal

Lotus - Copy