• By Niek
  • / 3 februari 2018

Zitgelegenheid Amsterdam Centraal

Eén van de punten waar station Amsterdam Centraal beter op zou kunnen scoren is voldoende wachtgelegenheid. Vooral in de reizigerstunnels waar de commercie zich bevindt, is weinig tot geen gelegenheid om even te zitten om te genieten van je zojuist gekochte hamburger, broodje gezond of frietje. Dat er geen banken zijn in deze tunnels is niet zonder reden. Het zijn namelijk tunnels die functioneel zijn bedoeld om reizigers van A naar B te brengen en niet primair zijn bedoeld als verblijfsplek. Een bank plaatsen in deze ruimte zou dan ook iets van deze functie innemen wat zou betekenen dat te weinig ruimte overblijft voor een veilige transfer.

Met deze enigszins tegenstrijdige opgave zijn we op pad gegaan en daarin hebben we gezocht naar de grens. Hoe kunnen we een bank ontwerpen die ongebruikt niet veel ruimte in neemt maar als je er op zit wel voldoet aan alle ergonomische eisen. Daarnaast is het belangrijk dat de bank onderdeel wordt van de rest van de tunnel en niet te veel afsteekt tegen de architectuur van de tunnel.

Om die reden hebben we een bank ontworpen die geklemd zit rondom een kolom en daarom niet hoeft af te steunen naar de grond. Daardoor lijkt de bank te zweven en vraagt hij niet te veel aandacht en is zelfs onderdeel van de architectuur. Dit wordt nog eens versterkt doordat het patroon van de kolom is doorgezet in het zitvlak van de banken.

Ontwerpteam: Niek van Brussel, Aukje Litjens (Buro Beleving)
Opdrachtgever: NS Stations
Realisatie: Fiction Factory

Projectstatus: Opgeleverd
Locatie: station Amsterdam Centraal

Lotus - Copy