Overkapping station Zwolle

Overkapping station Zwolle

Station Zwolle is afgesloten met de bekende toegangspoorten waardoor de reiziger die niet in het bezit is van een OV-chipkaart een kaartje moet kopen in de regen buiten de poorten. Dit is alles behalve klantvriendelijke en daarom is het belangrijk om een ontvangstdomein te creëren bij de hoofdtoegang op het stationsplein. Op deze plek vindt de reiziger de nodige treininformatie maar kan er ook nog een kaartje kopen of even wachten op een vriend of vriendin voordat er verder wordt gereisd. Om dit alles visueel en functioneel te clusteren is een kap ontworpen die enerzijds toegang geeft tot het station en anderzijds beschutting biedt terwijl de reiziger wacht.

null

De nieuwe overkapping moet er voor zorgen dat het station ook zichtbaar is tijdens de komende verbouwingen en dat het daarnaast niet het zicht wegneemt van het stationsgebouw.

null

De nieuwe overkapping moet natuurlijk voorzien in de basisfuncties van een kap, namelijk het beschermen tegen regen en te veel zon.

Bijzonder aan deze opgave is dat de op de plek van de nieuwe kap een boom staat. Deze moest behouden blijven en is daarom ingepast in het nieuwe ontwerp. Niet alleen is er een sparing in de nieuwe kap gemaakt waardoor de stam vrij blijft, ook wordt het regenwater wat op de kap valt via een drainagesysteem naar de boom geleid zodat de boom genoeg water krijgt.

Door  de kap te bedekken met translucente beplating markeert het zonlicht overdag de ontvangstzone. ’s Avonds wordt dit overgenomen door de Led-verlichting die voldoende licht geeft om een sociaal veilig gevoel te creëren

Lotus - Copy

Projectdetails

Ontwerpteam

Niek van Brussel, Yke Veenstra, Ancilla Tinholt

Klant

NS Reizigers

Project status

Opgeleverd

Locatie

Zwolle

Share